Oraakkeli

Kokeileva sarjakuvan ja pakinan yhdistelmä III

 • Mari on vetäytynyt kisasta, joten Pate on nyt vahvoilla. 
Alkaa marssi kohti vallankahvaa: pääministeriksi! Puolueen johtoon pitää vain ensin palauttaa kuri ja järjestys. Väyrysellä on korvia joka puolella, ja silmänsäkin näkevät 360 asteen sektorin.Petturien ilmeet ovatkin odottavan vakavat
  Mari on vetäytynyt kisasta, joten Pate on nyt vahvoilla. Alkaa marssi kohti vallankahvaa: pääministeriksi! Puolueen johtoon pitää vain ensin palauttaa kuri ja järjestys. Väyrysellä on korvia joka puolella, ja silmänsäkin näkevät 360 asteen sektorin.Petturien ilmeet ovatkin odottavan vakavat
 • "Sepi eleen esitti" eli voimansa tunnossa Kääriäinen pelaa kerrankin avoimin kortein. Sepin esittämä kurkunleikkauselehän on tuttu esim. jääkiekon vuoden 2014 MM-kisoista.
  "Sepi eleen esitti" eli voimansa tunnossa Kääriäinen pelaa kerrankin avoimin kortein. Sepin esittämä kurkunleikkauselehän on tuttu esim. jääkiekon vuoden 2014 MM-kisoista.
 • Tapahtuu Maurin kannalta pahin. Ei hän huudon volyymista ole moksiskaan, tukka vain ei meinaa pysyä päässä. Pate iskee armotta arimpaan kohtaan. Paten sanavalinta on ilkeä. Yleensä tyhmistä teoista haukutaan sanoilla: idiootti, nuija, tai hölmö. Erikoinen ilmaisu "nahkaa kuitenkin pääsi" antaa kieltämättä oikean mielikuvan kohteestaan.
  Tapahtuu Maurin kannalta pahin. Ei hän huudon volyymista ole moksiskaan, tukka vain ei meinaa pysyä päässä. Pate iskee armotta arimpaan kohtaan. Paten sanavalinta on ilkeä. Yleensä tyhmistä teoista haukutaan sanoilla: idiootti, nuija, tai hölmö. Erikoinen ilmaisu "nahkaa kuitenkin pääsi" antaa kieltämättä oikean mielikuvan kohteestaan.
 • Voisi kuvitella, että Mauri kumartaa tässä Väyryselle kiitollisena saamastaan palautteesta. Vai onko kyseessä sittenkin armon aneleminen? Ottaako Mauri kengästään kuitenkin vain kiven pois hiertämästä, kuten otsikko vihjaa. Jälkimmäinen vaihtoehto lienee oikein, mutta otsikko voidaan ymmärtää myös vertauskuvallisesti: Mauri vapauttaa itsensä vuosikymmeniä hiertäneestä kivestä, Väyrysestä.
  Voisi kuvitella, että Mauri kumartaa tässä Väyryselle kiitollisena saamastaan palautteesta. Vai onko kyseessä sittenkin armon aneleminen? Ottaako Mauri kengästään kuitenkin vain kiven pois hiertämästä, kuten otsikko vihjaa. Jälkimmäinen vaihtoehto lienee oikein, mutta otsikko voidaan ymmärtää myös vertauskuvallisesti: Mauri vapauttaa itsensä vuosikymmeniä hiertäneestä kivestä, Väyrysestä.
 • Nyt Mauri vaikuttaa jotenkin helpottuneen seesteiseltä. Pitkään jatkunut, pakon sanelema nuoleskelu on vihdoin loppu! Hyvin rauhallisesti Pekkarinen vetää muutamalla sanalla koko sodan jälkeisen Kepun historian pakettiin: kuka loppujen lopuksi on pätevin Kekkosen saappaisiin? Pienenä kuriositeettina mainittakoon kuvan piirtämisaikainen tekninen virhe: pala Maurin jalasta on siirtynyt hänen käteensä ikäänkuin salkuksi. Tätä symboliikkaa en osaa selittää, toisaalta en rohkene sitä korjatakaan.
  Nyt Mauri vaikuttaa jotenkin helpottuneen seesteiseltä. Pitkään jatkunut, pakon sanelema nuoleskelu on vihdoin loppu! Hyvin rauhallisesti Pekkarinen vetää muutamalla sanalla koko sodan jälkeisen Kepun historian pakettiin: kuka loppujen lopuksi on pätevin Kekkosen saappaisiin? Pienenä kuriositeettina mainittakoon kuvan piirtämisaikainen tekninen virhe: pala Maurin jalasta on siirtynyt hänen käteensä ikäänkuin salkuksi. Tätä symboliikkaa en osaa selittää, toisaalta en rohkene sitä korjatakaan.
 • Mauri perustelee Väyrysen sopimattomuuden Kekkosen seuraajaksi. Hän osoittaa Kekkosen kuvaa, kutsuen häntä tällä kertaa peräti "isiksi". Niinpä niin: kenellä tämä pätevyyden kriteeri täyttyy?
  Mauri perustelee Väyrysen sopimattomuuden Kekkosen seuraajaksi. Hän osoittaa Kekkosen kuvaa, kutsuen häntä tällä kertaa peräti "isiksi". Niinpä niin: kenellä tämä pätevyyden kriteeri täyttyy?
 • Mauri heittää menneisyytensä (ja poliittisen tulevaisuutensa) roskakoriin sekä konkreettisesti, että symbolisesti.
  Mauri heittää menneisyytensä (ja poliittisen tulevaisuutensa) roskakoriin sekä konkreettisesti, että symbolisesti.
 • Paljon kärsineen miehemme helpotuksen kyyneleet virtaavat valtoimenaan. Tällaiseen tunnemyrskyyn Pate ei ole varautunut. Itkeminen eli pillittäminen tai tillittäminen on ”ämmämäistä”. Kovaksi keitetylle poliitikolle tillittäminen on täysin vieras alue, niinpä Väyrynen hapuilee sanojensa kanssa.
  Paljon kärsineen miehemme helpotuksen kyyneleet virtaavat valtoimenaan. Tällaiseen tunnemyrskyyn Pate ei ole varautunut. Itkeminen eli pillittäminen tai tillittäminen on ”ämmämäistä”. Kovaksi keitetylle poliitikolle tillittäminen on täysin vieras alue, niinpä Väyrynen hapuilee sanojensa kanssa.
 • Pate on kuitenkin nopea käänteissään: hän vaihtaa kiusallisen puheenaiheen omituiseksi huumoriksi - vieläpä tieten tahtoen toisen petturin kanssa. Patellakaan ei ole varaa polttaa kaikkia siltoja. Kuvassa Pate on vielä pätevin, mutta vain lainausmerkeissä. Hänen "heittämänsä juttu" mollaa hyväntahtoisesti vanhoja apureita. Väyrynen esittelee hienoa pelisilmäänsä: tuore puoluesihteeri on voitettavissa omalle puolelle antamalla tälle ikäänkuin arvostusta painamalla muita alaspäin. Laanisen ilmeestä päätellen taktiikka puree. 
Paten monologi itsessään on tyypillinen: syy on aina muissa. ”Harmaan tien” valinta on apureiden vika.
  Pate on kuitenkin nopea käänteissään: hän vaihtaa kiusallisen puheenaiheen omituiseksi huumoriksi - vieläpä tieten tahtoen toisen petturin kanssa. Patellakaan ei ole varaa polttaa kaikkia siltoja. Kuvassa Pate on vielä pätevin, mutta vain lainausmerkeissä. Hänen "heittämänsä juttu" mollaa hyväntahtoisesti vanhoja apureita. Väyrynen esittelee hienoa pelisilmäänsä: tuore puoluesihteeri on voitettavissa omalle puolelle antamalla tälle ikäänkuin arvostusta painamalla muita alaspäin. Laanisen ilmeestä päätellen taktiikka puree. Paten monologi itsessään on tyypillinen: syy on aina muissa. ”Harmaan tien” valinta on apureiden vika.
 • Mauri on toipunut ennalleen tai paremminkin rehelliseksi omaksi itsekseen. Enää ei tarvitse sanojaan säästellä. "Pate vaan Urkki-jäänne" osuu naulan kantaan! Tässä Mauri tuskin aliarvioi UKK:ta, vaan antaa ymmärtää, että Pate elää vielä menneessä suuruuden ajassa. Aika on ajanut Paten ohi, mutta hänen ajamansa politiikan "henki on entinen". Pate väheksyy Maurin mielipidettä (sepitelmää) lapsenomaisella sanonnalla "sepi-sepi".
  Mauri on toipunut ennalleen tai paremminkin rehelliseksi omaksi itsekseen. Enää ei tarvitse sanojaan säästellä. "Pate vaan Urkki-jäänne" osuu naulan kantaan! Tässä Mauri tuskin aliarvioi UKK:ta, vaan antaa ymmärtää, että Pate elää vielä menneessä suuruuden ajassa. Aika on ajanut Paten ohi, mutta hänen ajamansa politiikan "henki on entinen". Pate väheksyy Maurin mielipidettä (sepitelmää) lapsenomaisella sanonnalla "sepi-sepi".
 • Tilanne leikkautuu Fingerporiinsa syventyneen Sepin tajuntaan. Sepi luulee Väyrysen kutsuvan itseään apuun.
  Tilanne leikkautuu Fingerporiinsa syventyneen Sepin tajuntaan. Sepi luulee Väyrysen kutsuvan itseään apuun.
 • Mainittakoon, että huonoina päivinään Väyrynen kutsuu Sancho Panchoaan "Ristikseen". Nyt jos koskaan on huono päivä, mutta uskollinen aseenkantaja jaksaa rohkaista! 
Pahaksi onnekseen Sepi havahtui äsken toissa viikkoisen Fingerporin ymmärtämisen partaalta, ja nyt hän on riihestä pihalla. Jes-mies ei kuitenkaan petä koskaan, niinpä lausahdus "Perin tosi" aloittaa puheen luontevasti. Mutta kun Sepi-parka ei tiedä mistä äsken oli ollut puhe, hän tulee hätäpäissään lainanneeksi yhtä suurista ajattelijoista (Pertti Jarla) saattaakseen puheensa jonkinlaiseen loppuhuipennukseen.
  Mainittakoon, että huonoina päivinään Väyrynen kutsuu Sancho Panchoaan "Ristikseen". Nyt jos koskaan on huono päivä, mutta uskollinen aseenkantaja jaksaa rohkaista! Pahaksi onnekseen Sepi havahtui äsken toissa viikkoisen Fingerporin ymmärtämisen partaalta, ja nyt hän on riihestä pihalla. Jes-mies ei kuitenkaan petä koskaan, niinpä lausahdus "Perin tosi" aloittaa puheen luontevasti. Mutta kun Sepi-parka ei tiedä mistä äsken oli ollut puhe, hän tulee hätäpäissään lainanneeksi yhtä suurista ajattelijoista (Pertti Jarla) saattaakseen puheensa jonkinlaiseen loppuhuipennukseen.
 • Laaninen ja Sepin toissaviikkoinen lehti pelastavat onneksi tilanteen. Kannen otsikko saisi muutta uppoavan laivan kurssin! Laanisen taka-ajatus on selvä: jos Pate vaihtaisi alaa esim. valmentajaksi, Keskusta pääsisi taakastaan. Väyrynen vaikuttaa kiinnostuneelta.
  Laaninen ja Sepin toissaviikkoinen lehti pelastavat onneksi tilanteen. Kannen otsikko saisi muutta uppoavan laivan kurssin! Laanisen taka-ajatus on selvä: jos Pate vaihtaisi alaa esim. valmentajaksi, Keskusta pääsisi taakastaan. Väyrynen vaikuttaa kiinnostuneelta.
 • Mauri palaa keskusteluun vahingoniloisena. Silmä silmästä tai silmä tupeesta. Maurin itresseissä ei ole luoda uskoa Paten uudelle uralle. Olalle taputus tässä tapauksessa on vihamielinen ele, mutta se sallittakoon Pekkariselle tapahtumien valossa. Ja taas Maurin sanainen säilä löytää oikean ilmaisun: Pate jos kukaan on "Iki" (armeijasta tuttu termi "Ikimies", joka ei lähde koskaan).
  Mauri palaa keskusteluun vahingoniloisena. Silmä silmästä tai silmä tupeesta. Maurin itresseissä ei ole luoda uskoa Paten uudelle uralle. Olalle taputus tässä tapauksessa on vihamielinen ele, mutta se sallittakoon Pekkariselle tapahtumien valossa. Ja taas Maurin sanainen säilä löytää oikean ilmaisun: Pate jos kukaan on "Iki" (armeijasta tuttu termi "Ikimies", joka ei lähde koskaan).
 • Maurin provokaatio aiheuttaa hetken hiljaisuuden ja paljon puhuvia ilmeitä. Sepillä tuntuu sytyttävän Laanisen vanavedessä...
  Maurin provokaatio aiheuttaa hetken hiljaisuuden ja paljon puhuvia ilmeitä. Sepillä tuntuu sytyttävän Laanisen vanavedessä...
 • Kääriäinen jalostaa imago-konsultin neuvot huippuunsa. Ikävä kyllä hän unohtaa hetkeksi, mistä ideansa sai. Sitä paitsi Väyrynen tuon taidon jo osaa.
  Kääriäinen jalostaa imago-konsultin neuvot huippuunsa. Ikävä kyllä hän unohtaa hetkeksi, mistä ideansa sai. Sitä paitsi Väyrynen tuon taidon jo osaa.
 • Nyt Mauri paljastaakin, mistä asiasta kerran eräässä tupaillassa väännettiin vitsiä nurkan takana. Isku on tarkoitettu Sepille.
  Nyt Mauri paljastaakin, mistä asiasta kerran eräässä tupaillassa väännettiin vitsiä nurkan takana. Isku on tarkoitettu Sepille.
 • Hetken retriitti, vai kysyykö Pate neuvoa esikuviltaan?
  Hetken retriitti, vai kysyykö Pate neuvoa esikuviltaan?
 • Sepi hyssyttelee aivan turhaan. Kaikki tietävät, kuinka korkea kipukynnys yksinäisen hahmon ritarilla on. "Ei se valita", vaikka tekee kipeää, sanoisi Mertarantakin.
  Sepi hyssyttelee aivan turhaan. Kaikki tietävät, kuinka korkea kipukynnys yksinäisen hahmon ritarilla on. "Ei se valita", vaikka tekee kipeää, sanoisi Mertarantakin.
 • Pate on takaisin elementissään: hän uskoo unelmiinsa ja esikuviinsa. Mauri ei muutosta näe, koska sitä ei ole eikä tule. Kuinka pätevä onkaan henkilö, joka ”pätevöi itse itsensä”.
  Pate on takaisin elementissään: hän uskoo unelmiinsa ja esikuviinsa. Mauri ei muutosta näe, koska sitä ei ole eikä tule. Kuinka pätevä onkaan henkilö, joka ”pätevöi itse itsensä”.
 • Mauri sulkee viimeisen kerran riihen oven takanaan. Kuuluu vain mutinaa, joka ei selittelyjä kaipaa
  Mauri sulkee viimeisen kerran riihen oven takanaan. Kuuluu vain mutinaa, joka ei selittelyjä kaipaa
 • Pate toteaa tapahtuneen lakonisesti: "Ämmä teilleen, suuruus entinen" eli Pekkarinen sitten häipyi. Tiettyä surumielisyyttä on havaittavissa Väyrysen kasvoilta. Jäljelle jääneet apurit ovat ymmällään Paten sanoista.
  Pate toteaa tapahtuneen lakonisesti: "Ämmä teilleen, suuruus entinen" eli Pekkarinen sitten häipyi. Tiettyä surumielisyyttä on havaittavissa Väyrysen kasvoilta. Jäljelle jääneet apurit ovat ymmällään Paten sanoista.
 • Niinpä he toimivat Paten ohjeen mukaisesti…
  Niinpä he toimivat Paten ohjeen mukaisesti…

Viimeinen eli kolmas osio kaksoissarjakuvasta nimeltään "Riihi hikisin". Aiheen paremman esittelyn löydät kahdesta aikaisemmasta osiosta.

Jos eksyit tähän blogiin sattumalta, kannattaa lukeminen aloittaa ensimmäisestä sarjakuvaosiosta, johon linkki alapuolella (Riihi hikinen).

 

Sarjakuvasarjan osiot Uudessa Suomessa:

Riihi hikinen

Riihi hikisempi 

Riihi hikisin (tämä)

Kotisivuillani sarjakuvan esitystapa on teknisesti monimuotoisempi eli linkityksiä kuvien välillä on ristiin rastiin. Samoin sieltä löytyy vastaus kysymykseen: Mikä helvetin latina tai lätinä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija