Oraakkeli

Kokeileva sarjakuvan ja pakinan yhdistelmä II

 • Arvovaltainen delegaatio on saapunut pyytämään Kiviniemeä jatkamaan Keskustan puheenjohtajana seuraavankin kauden. (Kiviniemi oli tällöin vielä Keskustan puheenjohtaja v. 2012). Mauri ilmaisee pyyntönsä maalaismaisen töksäyttävästi: "Mari, nälkää?"
  Arvovaltainen delegaatio on saapunut pyytämään Kiviniemeä jatkamaan Keskustan puheenjohtajana seuraavankin kauden. (Kiviniemi oli tällöin vielä Keskustan puheenjohtaja v. 2012). Mauri ilmaisee pyyntönsä maalaismaisen töksäyttävästi: "Mari, nälkää?"
 • Kuvassa kiteytyy kevään 2012 suuri kysymys: Miksi Pate lähti mukaan puheenjohtajakisaan, vaikka oli aikaisemmin jyrkästi kieltäytynyt? No, Väyrynen oli saanut presidenttikisassa vain pronssia. Ehkäpä hän ajattelikin asiat nyt toisin: Eihän presidentillä ole edes valtaa ja Väyrysen tapauksessa puheet arvovallastakin olisi voitu unohtaa. Sen sijaan pääministeripuolueen puheenjohtajana hän pääsisi suoraan vallan kahvaan.
Marin katseessa on epäluuloa ja pettymystä. Kauniiden silmien takana muhii päätös luovuttamisesta.
  Kuvassa kiteytyy kevään 2012 suuri kysymys: Miksi Pate lähti mukaan puheenjohtajakisaan, vaikka oli aikaisemmin jyrkästi kieltäytynyt? No, Väyrynen oli saanut presidenttikisassa vain pronssia. Ehkäpä hän ajattelikin asiat nyt toisin: Eihän presidentillä ole edes valtaa ja Väyrysen tapauksessa puheet arvovallastakin olisi voitu unohtaa. Sen sijaan pääministeripuolueen puheenjohtajana hän pääsisi suoraan vallan kahvaan. Marin katseessa on epäluuloa ja pettymystä. Kauniiden silmien takana muhii päätös luovuttamisesta.
 • Mauri ei voi tarkoittaa sanoillaan Kääriäisen vaalipiiriä, sitäpaitsi läänijakoa ei enää edes ole. Lääni-sana tässä yhteydessä on sukua läänitykselle, eli oman alueen haltuunotolle. Leiri, porukka, jengi, kabinetin nurkka - jotain tämänkaltaista Pekkarinen hakee sanallaan. Joka tapauksessa Sepi on hankkeessa syystä tai toisesta mukana.
  Mauri ei voi tarkoittaa sanoillaan Kääriäisen vaalipiiriä, sitäpaitsi läänijakoa ei enää edes ole. Lääni-sana tässä yhteydessä on sukua läänitykselle, eli oman alueen haltuunotolle. Leiri, porukka, jengi, kabinetin nurkka - jotain tämänkaltaista Pekkarinen hakee sanallaan. Joka tapauksessa Sepi on hankkeessa syystä tai toisesta mukana.
 • Laaninen puoluesihteerinä ja kentän junttaajana kysyy, miten Väyrysen suhteen pitäisi menetellä. Hän esittää arkaluonteisen asiansa "arasti". Pitäisikö Patelle, puolueen vanhalle voimamiehelle, antaa näennäistä tukea johdon taholta (sormet tekevät lainausmerkkieleen). Samalla lausuttu kysymys "Läpi käsken?" muuntuu tietysti sarkastiseksi.
  Laaninen puoluesihteerinä ja kentän junttaajana kysyy, miten Väyrysen suhteen pitäisi menetellä. Hän esittää arkaluonteisen asiansa "arasti". Pitäisikö Patelle, puolueen vanhalle voimamiehelle, antaa näennäistä tukea johdon taholta (sormet tekevät lainausmerkkieleen). Samalla lausuttu kysymys "Läpi käsken?" muuntuu tietysti sarkastiseksi.
 • Mauri "Ei tyydy siihen", vaikka hänellä itsellään ei ole pj-pyrkimyksiä. Tämä kertonee tulehtuneista henkilösuhteista, tai sitten intohimoisesta Marin tukemisesta.
  Mauri "Ei tyydy siihen", vaikka hänellä itsellään ei ole pj-pyrkimyksiä. Tämä kertonee tulehtuneista henkilösuhteista, tai sitten intohimoisesta Marin tukemisesta.
 • Sepi toppuuttelee "pienen" mutta pippurisen Pekkarisen temperamenttia. Mitä muutakaan Don Paavon uskollinen aseenkantaja voisi tehdä taistelussa tuulimyllyjä vastaan?
  Sepi toppuuttelee "pienen" mutta pippurisen Pekkarisen temperamenttia. Mitä muutakaan Don Paavon uskollinen aseenkantaja voisi tehdä taistelussa tuulimyllyjä vastaan?
 • Väyrys-vastainen rintama on pahan pulman edessä: Pate on ollut puolueen riippakivi jo vuosikymmenten ajan, eikä Keskustan kannatus voi lähteä nousuun, ennen kuin Väyrynen ymmärtää siirtyä syrjään. Nyt hän on pyrkimässä keulakuvaksi - jälleen! Maurin sanoissa piilee totuus: kansa kokee Paten menneen ajan häikäilemättömäsi peluriksi. Imagokonsultin hymyilyohjeet eivät menneitä pois pyyhi. Ilme on ja pysyy "karkeana". Kyllä kansa muistaa!
  Väyrys-vastainen rintama on pahan pulman edessä: Pate on ollut puolueen riippakivi jo vuosikymmenten ajan, eikä Keskustan kannatus voi lähteä nousuun, ennen kuin Väyrynen ymmärtää siirtyä syrjään. Nyt hän on pyrkimässä keulakuvaksi - jälleen! Maurin sanoissa piilee totuus: kansa kokee Paten menneen ajan häikäilemättömäsi peluriksi. Imagokonsultin hymyilyohjeet eivät menneitä pois pyyhi. Ilme on ja pysyy "karkeana". Kyllä kansa muistaa!
 • Sepi on toista mieltä. Kyynärpäätaktiikka, suhmurointi, kabinettipeli ja pelin politiikka ovat Don Paten vahvuudet. Niistä saisi Maurikin maistaa, samalla vaarana olisi koko puoluejohdon hajaannus (keskuksemme niittaa). Sepin kommentti muuten vahvistaa käsitystä, jonka entinen puoluesihteeri syksyn 2014 kirjassaan paljastaa: Sepi on likaisen pelin ja ilkeyden mestari - tässä kohteena Maurin huolella varjeltu salaisuus.Tosin kirjailija ei ole lukenut Don Quijoteaan, sillä sieltä löytyy oikeampi asetelma Sepin ja Paten traagisesta suhteesta.
  Sepi on toista mieltä. Kyynärpäätaktiikka, suhmurointi, kabinettipeli ja pelin politiikka ovat Don Paten vahvuudet. Niistä saisi Maurikin maistaa, samalla vaarana olisi koko puoluejohdon hajaannus (keskuksemme niittaa). Sepin kommentti muuten vahvistaa käsitystä, jonka entinen puoluesihteeri syksyn 2014 kirjassaan paljastaa: Sepi on likaisen pelin ja ilkeyden mestari - tässä kohteena Maurin huolella varjeltu salaisuus.Tosin kirjailija ei ole lukenut Don Quijoteaan, sillä sieltä löytyy oikeampi asetelma Sepin ja Paten traagisesta suhteesta.
 • Kasvojen ilmeet menevät entistäkin mietteliäisimmiksi Sepin sanojen takia. Sepihän saattaisi kavaltaa heidät! Laaninen toistelee Maurin äskeistä huolta toisin sanoin: ”kasti surkee” tarkoittanee pienpuolueen asemaa. Pahassa "jamassa" siis ollaan.
  Kasvojen ilmeet menevät entistäkin mietteliäisimmiksi Sepin sanojen takia. Sepihän saattaisi kavaltaa heidät! Laaninen toistelee Maurin äskeistä huolta toisin sanoin: ”kasti surkee” tarkoittanee pienpuolueen asemaa. Pahassa "jamassa" siis ollaan.
 • Mari on jo vetäytymässä puheenjohtajakisasta. Sepin ja Paten koalitio vaikuttaa ylittämättömältä esteeltä. Maurikin arvioi tilannetta ilmeestä päätellen reaalipoliitikon pragmatismilla.
  Mari on jo vetäytymässä puheenjohtajakisasta. Sepin ja Paten koalitio vaikuttaa ylittämättömältä esteeltä. Maurikin arvioi tilannetta ilmeestä päätellen reaalipoliitikon pragmatismilla.
 • Pojat miettivät samaa uhkakuvaa. Vastustamalla Patea he olisivat tämän "saalista", mutta ainoastaan "aiemmin": ennemmin tai myöhemmin Pate kostaisi kuitenkin. Tämä lienee liian pitkälle vietyä fatalismia, mutta toisaalta Sepi oli kuullut kaiken.
  Pojat miettivät samaa uhkakuvaa. Vastustamalla Patea he olisivat tämän "saalista", mutta ainoastaan "aiemmin": ennemmin tai myöhemmin Pate kostaisi kuitenkin. Tämä lienee liian pitkälle vietyä fatalismia, mutta toisaalta Sepi oli kuullut kaiken.
 • Laaninen tekee ratkaisunsa: toivottomassa tilanteessa ei ole mitään menetettävää, joten taistelu on ainoa vaihtoehto. Eleettömistä poliitikon kasvoista huolimatta tunnelataus lienee voimakas. "Kyylä" tarkoittanee Patea, vaikka tässä tilanteessa se sopisi myös Sepiin. On tullut aika repiä Pate alas itse rakentamaltaan melko korkealta (tähdistä) korokkeelta!
  Laaninen tekee ratkaisunsa: toivottomassa tilanteessa ei ole mitään menetettävää, joten taistelu on ainoa vaihtoehto. Eleettömistä poliitikon kasvoista huolimatta tunnelataus lienee voimakas. "Kyylä" tarkoittanee Patea, vaikka tässä tilanteessa se sopisi myös Sepiin. On tullut aika repiä Pate alas itse rakentamaltaan melko korkealta (tähdistä) korokkeelta!
 • Mari Kiviniemi tuntuu olevan shokissa. Miksi hän tuli ottaneeksi koko delegaation vastaan? Kaukaisuudesta, kuin sumun takaa, hän kuulee Pekkarisen sanat, jotka ovat suoraa jatkoa äskeiselle Laanisen purkaukselle. 
Niin, mikäpä Paten olisi jatkossa elellessä jalasmökissään? Pohjoisen taivaan alla Jumala on lähellä (ellei tässä tarkoiteta itseään Väyrystä). Jälä-smokki lienee outo termi nuoremmalle sukupolvelle. Jälä-sana tarkoittaa Suomen Kielen Sanakirjan (70-luvun painos) mukaan "geelimäistä, muovautuvaa materiaalia". Mikäpä sen parempi poliitikon asuste, kuin jälästä valmistettu smokki: sen kääntäminen käy liukkaasti.
Maurin ääni tuskin on makuukammarilaatua, joten luultavasti Mari tarkoittaa tässä ennemminkin Pekkarisen kipakoiden sanojen sisältöä. Siitä huolimatta Mari Kiviniemi jätti puheenjohtajakisan kesken.
  Mari Kiviniemi tuntuu olevan shokissa. Miksi hän tuli ottaneeksi koko delegaation vastaan? Kaukaisuudesta, kuin sumun takaa, hän kuulee Pekkarisen sanat, jotka ovat suoraa jatkoa äskeiselle Laanisen purkaukselle. Niin, mikäpä Paten olisi jatkossa elellessä jalasmökissään? Pohjoisen taivaan alla Jumala on lähellä (ellei tässä tarkoiteta itseään Väyrystä). Jälä-smokki lienee outo termi nuoremmalle sukupolvelle. Jälä-sana tarkoittaa Suomen Kielen Sanakirjan (70-luvun painos) mukaan "geelimäistä, muovautuvaa materiaalia". Mikäpä sen parempi poliitikon asuste, kuin jälästä valmistettu smokki: sen kääntäminen käy liukkaasti. Maurin ääni tuskin on makuukammarilaatua, joten luultavasti Mari tarkoittaa tässä ennemminkin Pekkarisen kipakoiden sanojen sisältöä. Siitä huolimatta Mari Kiviniemi jätti puheenjohtajakisan kesken.

Kolmen pitkän lätinä-sarjakuvani keskimmäinen osio, alkuperäiseltä nimeltään "Riihi hikisempi". Tässä osiossa ensimmäisen osion puhekuplien kieli on vaihtunut latinasta lätinäksi. Varsin pieni muutos, mutta tapahtumien tasolla mikään ei ole kuin ennen. 

Jos eksyit tähän blogiin sattumalta, kannattaa lukeminen aloittaa ensimmäisestä sarjakuvaosiosta, johon linkki alapuolella (Riihi hikinen).

 

Sarjakuvasarjan osiot Uudessa Suomessa:

Riihi hikinen

Riihi hikisempi (tämä)

Riihi hikisin 

Kotisivuillani sarjakuvan esitystapa on teknisesti monimuotoisempi eli linkityksiä kuvien välillä on ristiin rastiin. Samoin sieltä löytyy vastaus kysymykseen: Mikä helvetin latina tai lätinä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija