Oraakkeli

Kokeileva sarjakuvan ja pakinan yhdistelmä I

 • "Riihi hikinen" pureutuu Keskustan johdon salaiseen kokoukseen, jossa aiheena on Väyrysen presidentinvaalikampanja vv. 2011-2012. Koolla ovat Mari, Pate, Sepi, Mauri ja Timo.
  "Riihi hikinen" pureutuu Keskustan johdon salaiseen kokoukseen, jossa aiheena on Väyrysen presidentinvaalikampanja vv. 2011-2012. Koolla ovat Mari, Pate, Sepi, Mauri ja Timo.
 • Sepillä on jo kuuma ja hiki. ”Märin” eli Sepi ”alkaa” kokouksen sanoilla "Niin pätemistä jälleen!". Tällä hän osoittaa närkästyksensä myöhässä paikalle saapuvalle Patelle. Ahtaissa tiloissa Pate tallaa vahingossa Laanisen jalan päälle (arggh,auu...)
Myös Mari paheksuu sanoin ja ilmein. Selin oleva figuurikin lienee tunnistettavissa.
  Sepillä on jo kuuma ja hiki. ”Märin” eli Sepi ”alkaa” kokouksen sanoilla "Niin pätemistä jälleen!". Tällä hän osoittaa närkästyksensä myöhässä paikalle saapuvalle Patelle. Ahtaissa tiloissa Pate tallaa vahingossa Laanisen jalan päälle (arggh,auu...) Myös Mari paheksuu sanoin ja ilmein. Selin oleva figuurikin lienee tunnistettavissa.
 • Tyypillinen kokoustilanne: ei päästä alkuun eli asiaan. Tämän riihen pieni keventävä alkunaljailu uhkaa kuitenkin kuumentua heti alkuunsa liikaa. Sepiä närästää jo valmiiksi (suusta nousee kuplia). Tämän Sepi myöntääkin Timon kysymykseen "Sepi?"
Mauri närkkii Patea äskeisestä Laanisen tallaamisesta kysymällä arvoituksellisesti "Lapikas kenen?" Kysymystään Pekkarinen tehostaa vielä potkaisemalla Patea pöydän alla. Lapikas-sanan käyttö Maurilta osoittaa hänen oivallista verbaliikkaa (onhan päähenkilömme Lapista).
  Tyypillinen kokoustilanne: ei päästä alkuun eli asiaan. Tämän riihen pieni keventävä alkunaljailu uhkaa kuitenkin kuumentua heti alkuunsa liikaa. Sepiä närästää jo valmiiksi (suusta nousee kuplia). Tämän Sepi myöntääkin Timon kysymykseen "Sepi?" Mauri närkkii Patea äskeisestä Laanisen tallaamisesta kysymällä arvoituksellisesti "Lapikas kenen?" Kysymystään Pekkarinen tehostaa vielä potkaisemalla Patea pöydän alla. Lapikas-sanan käyttö Maurilta osoittaa hänen oivallista verbaliikkaa (onhan päähenkilömme Lapista).
 • Tämä lause on Paten vakiovastaus Maurille. Näitä fraasejahan poliitikot opettelevat ulkoa, jotta ne kiperissä paikoissa tulisivat ulos suusta automaattisesti. "Pienimmällä" Pate tarkoittanee pituutta, eikä vaikutusvaltaa. Pate on siis oikeasti oppinut nauramaan itselleen! (Toiseksi pienimpänä)
  Tämä lause on Paten vakiovastaus Maurille. Näitä fraasejahan poliitikot opettelevat ulkoa, jotta ne kiperissä paikoissa tulisivat ulos suusta automaattisesti. "Pienimmällä" Pate tarkoittanee pituutta, eikä vaikutusvaltaa. Pate on siis oikeasti oppinut nauramaan itselleen! (Toiseksi pienimpänä)
 • Laaninen ottaa vihdoin tilanteen haltuunsa. Kysymys on suora ja mahdollisesti itsekriittinenkin, riippuen miten terävää kärkeä hän tarkoittaa. Kokouksen aiheen tietäen kysymys tarkoittaa kuitenkin epäsuorasti Väyrystä. Patelle pitäisi sorvata siis pätevämpi imago.
  Laaninen ottaa vihdoin tilanteen haltuunsa. Kysymys on suora ja mahdollisesti itsekriittinenkin, riippuen miten terävää kärkeä hän tarkoittaa. Kokouksen aiheen tietäen kysymys tarkoittaa kuitenkin epäsuorasti Väyrystä. Patelle pitäisi sorvata siis pätevämpi imago.
 • Ilta pimenee, riihi pitkittyy. Äskeinen kysymys on ollut ratkaisua vailla kuitenkin jo melkein 50 vuotta.
  Ilta pimenee, riihi pitkittyy. Äskeinen kysymys on ollut ratkaisua vailla kuitenkin jo melkein 50 vuotta.
 • Keskustan kärkivartalo esittää omituisen kysymyksen ollakseen agraaripuolueen ministeri. Taustalla Sepi on sentään löytänyt oikean työvälineen, mutta ilmeestään päätellen sen käyttö ei ole edes hänelle tuttua. Marin täytyy tarkoittaa äänisadon niittämistä.
  Keskustan kärkivartalo esittää omituisen kysymyksen ollakseen agraaripuolueen ministeri. Taustalla Sepi on sentään löytänyt oikean työvälineen, mutta ilmeestään päätellen sen käyttö ei ole edes hänelle tuttua. Marin täytyy tarkoittaa äänisadon niittämistä.
 • Patella on vastaus valmiina neljän yrittämisen kokemuksella.
  Patella on vastaus valmiina neljän yrittämisen kokemuksella.
 • Välipalatauko. Oppositio istuu pöydän päässä, jossa kuiskutellaan illan hämärtyessä. Kuvasta päätellen muu seurue ei ole päässyt paikkojaan valitsemaan. Mauri mielestä kokous etenisi paremmin ilman päähenkilöä eli Patea.
  Välipalatauko. Oppositio istuu pöydän päässä, jossa kuiskutellaan illan hämärtyessä. Kuvasta päätellen muu seurue ei ole päässyt paikkojaan valitsemaan. Mauri mielestä kokous etenisi paremmin ilman päähenkilöä eli Patea.
 • Tuore puoluesihteeri laukaisee (yön tunneista väsyneenä?) yllättävän totuuden. Alatyylisellä huomautuksellaan hän kyseenalaistaa lapin miehen pyrkyryyden. Toisaalta vastakkaiset, sekavat tunteet jylläävät: itsesääli ja miehisyyden korostaminen (äijemmin). Onko kyse yllättävästä suoraselkäisestä rohkeuden puuskasta?
  Tuore puoluesihteeri laukaisee (yön tunneista väsyneenä?) yllättävän totuuden. Alatyylisellä huomautuksellaan hän kyseenalaistaa lapin miehen pyrkyryyden. Toisaalta vastakkaiset, sekavat tunteet jylläävät: itsesääli ja miehisyyden korostaminen (äijemmin). Onko kyse yllättävästä suoraselkäisestä rohkeuden puuskasta?
 • Rohkaistuneena Maurikin tuo julki, mitä mieltä hän on ollut koko ajan vuodesta 1970 lähtien.
  Rohkaistuneena Maurikin tuo julki, mitä mieltä hän on ollut koko ajan vuodesta 1970 lähtien.
 • Laaninen ymmärtää menneensä liian pitkälle. Epätoivoisesti hän yrittää laimentaa sanojaan: "Halju mä"- ilmaus on itsensä väheksyntää vaikka totta olisikin. Perustelu joutumisesta jalasmökille ontuu: Paten mukana Timokin pääsisi linnaan. Vai olisiko Timolle ajateltu Lapin asiamiehen pestiä valtakuvioiden mennessä uusiksi? Timo ”urisee” katumuksensa ilmoille, mikä kuvastaa hyvin tämän tyyppistä kommunikaatiotilannetta.
  Laaninen ymmärtää menneensä liian pitkälle. Epätoivoisesti hän yrittää laimentaa sanojaan: "Halju mä"- ilmaus on itsensä väheksyntää vaikka totta olisikin. Perustelu joutumisesta jalasmökille ontuu: Paten mukana Timokin pääsisi linnaan. Vai olisiko Timolle ajateltu Lapin asiamiehen pestiä valtakuvioiden mennessä uusiksi? Timo ”urisee” katumuksensa ilmoille, mikä kuvastaa hyvin tämän tyyppistä kommunikaatiotilannetta.
 • Pate näpäyttää heti takaisin. Melko viattomien sanojen takaa löytyy piilomerkityksiä: Miten muutaman kuukauden puoluesihteerinä ollut mies uskaltaa alkaa itse Väyryselle! Laanisen "mielipiteet" on mitätöity saman tien. Asetelmasta ja ilmeistä näkee, kuinka jäätävästi sanat tippuvat Paten huulilta. Ei sanat vaan tyyli.
  Pate näpäyttää heti takaisin. Melko viattomien sanojen takaa löytyy piilomerkityksiä: Miten muutaman kuukauden puoluesihteerinä ollut mies uskaltaa alkaa itse Väyryselle! Laanisen "mielipiteet" on mitätöity saman tien. Asetelmasta ja ilmeistä näkee, kuinka jäätävästi sanat tippuvat Paten huulilta. Ei sanat vaan tyyli.
 • Sepi katsoo tilanteensa tulleen: on valittava puolensa ja mieluiten voittajan puoli. Sepin ele ei kuitenkaan ole muuta kuin nyrkin heristelyä luopio-Laanisen nenän edessä. Napakasti ja ykskantaan hän vaatii tätä perumaan puheensa.
  Sepi katsoo tilanteensa tulleen: on valittava puolensa ja mieluiten voittajan puoli. Sepin ele ei kuitenkaan ole muuta kuin nyrkin heristelyä luopio-Laanisen nenän edessä. Napakasti ja ykskantaan hän vaatii tätä perumaan puheensa.
 • Sepistä paljastuu diplomaattinen rauhanrakentaja, joka ammentaa oppinsa historian kovista kokemuksista. Sepi kaivaa esiin "Ukin" eli Paasikiven, joka joutui vääntämään hieman isommista asioista veli-venäläisen kanssa. Sepin ympärillä leijuu jostain syystä kuitenkin kysymysmerkkejä...
  Sepistä paljastuu diplomaattinen rauhanrakentaja, joka ammentaa oppinsa historian kovista kokemuksista. Sepi kaivaa esiin "Ukin" eli Paasikiven, joka joutui vääntämään hieman isommista asioista veli-venäläisen kanssa. Sepin ympärillä leijuu jostain syystä kuitenkin kysymysmerkkejä...
 • Hieman empien Pate haluaa tukea uskollista aseenkantajaansa, vaikkei ymmärrä Sepin vertauskuvallisesta vuodatuksesta luultavasti mitään. Äkisti hän kuitenkin vetää tästä sekavasta soopasta itselleen mieluisan jotopäätöksen: "Siis kelpaan!" Ikään kuin siitä olisi ollut jotain epäilystä. Paasikiven-Kekkosen-Väyrysen linja on jo rapakiveen hakattu.
  Hieman empien Pate haluaa tukea uskollista aseenkantajaansa, vaikkei ymmärrä Sepin vertauskuvallisesta vuodatuksesta luultavasti mitään. Äkisti hän kuitenkin vetää tästä sekavasta soopasta itselleen mieluisan jotopäätöksen: "Siis kelpaan!" Ikään kuin siitä olisi ollut jotain epäilystä. Paasikiven-Kekkosen-Väyrysen linja on jo rapakiveen hakattu.
 • Laaninen ”ähkäisee” kyllästyneenä koko farssiin. Yhdellä oikein valitulla sanalla Timo palauttaa Paten ja Sepin faktojen pariin. Toisaalta Laaninen on väärässä: juuri Sepin esittämä poliittinen liturgia ja jargon ovat poliitikon työkalupakin peruskaluja.
  Laaninen ”ähkäisee” kyllästyneenä koko farssiin. Yhdellä oikein valitulla sanalla Timo palauttaa Paten ja Sepin faktojen pariin. Toisaalta Laaninen on väärässä: juuri Sepin esittämä poliittinen liturgia ja jargon ovat poliitikon työkalupakin peruskaluja.
 • Vanhana konkarina Pate vaihtaa sulavasti puheenaihetta ottaen puheeksi konkretian: rahan. Leikillisen puolihuolimattomasti Pate heittää ilmoille "vinhan" jutun. Vitsikkäästi esitetyn asian voisi helposti perua (vitsi, vitsi) riippuen siitä, miten näin arka asia otettaisiin vastaan. Väyrynen on rahan suhteen oikeassa: Paten karismalla ja karmalla ei vaaleja voitettaisi. Pitäisi ottaa taas yhteyttä Merisaloon, Sukariin ja ketä näitä presidentintekijöitä ja hallituksen rakentajia nyt olikaan.
  Vanhana konkarina Pate vaihtaa sulavasti puheenaihetta ottaen puheeksi konkretian: rahan. Leikillisen puolihuolimattomasti Pate heittää ilmoille "vinhan" jutun. Vitsikkäästi esitetyn asian voisi helposti perua (vitsi, vitsi) riippuen siitä, miten näin arka asia otettaisiin vastaan. Väyrynen on rahan suhteen oikeassa: Paten karismalla ja karmalla ei vaaleja voitettaisi. Pitäisi ottaa taas yhteyttä Merisaloon, Sukariin ja ketä näitä presidentintekijöitä ja hallituksen rakentajia nyt olikaan.
 • Sepi innostuu jo ”röhkäisemään” (osaksi närästystä?), mikä tietty vapauttaa ja ”piristää” huonoksi käynyttä tunnelmaa. Urkin Etsivän poliisin ajoista lähtien Kepu on ollut tunnettu toimintatavoistaan. "Pätevä urkkija" lienee salainen yhdysmies suuren rahan ja Keskustan välillä. Kukaan ei tiedä hänen henkilöllisyyttään, joten pätevästä henkilöstä on kyse. Vaalirahakohujen pahimpaan aikaan toiminta lienee laimentunut tai siirtynyt maan alle, mutta nyt Sepi vaatii entiset toimintatavat kunniaan.
  Sepi innostuu jo ”röhkäisemään” (osaksi närästystä?), mikä tietty vapauttaa ja ”piristää” huonoksi käynyttä tunnelmaa. Urkin Etsivän poliisin ajoista lähtien Kepu on ollut tunnettu toimintatavoistaan. "Pätevä urkkija" lienee salainen yhdysmies suuren rahan ja Keskustan välillä. Kukaan ei tiedä hänen henkilöllisyyttään, joten pätevästä henkilöstä on kyse. Vaalirahakohujen pahimpaan aikaan toiminta lienee laimentunut tai siirtynyt maan alle, mutta nyt Sepi vaatii entiset toimintatavat kunniaan.
 • Laaninen iskee suoraan ytimeen. Äsken puhuttiin Ukista eli Paasikivestä. ”Vaarilla” Timon täytyy tarkoittaa itse Kekkosta. Olisiko siis Kekkosen (henkinen) perintö Sepille vain "lanttivalta" eli rahan valta? Useimmat muistavat Kekkosen kuitenkin myös pienen ihmisen puolustajana. Joutuihan UKK toki hoitamaan suhteitaan metsästämällä, kalastamalla, saunomalla ja ryyppäämällä myös vuorineuvosten ja rahavallan kanssa.
  Laaninen iskee suoraan ytimeen. Äsken puhuttiin Ukista eli Paasikivestä. ”Vaarilla” Timon täytyy tarkoittaa itse Kekkosta. Olisiko siis Kekkosen (henkinen) perintö Sepille vain "lanttivalta" eli rahan valta? Useimmat muistavat Kekkosen kuitenkin myös pienen ihmisen puolustajana. Joutuihan UKK toki hoitamaan suhteitaan metsästämällä, kalastamalla, saunomalla ja ryyppäämällä myös vuorineuvosten ja rahavallan kanssa.
 • Marikin yhtyy Sepi- ja Pate-kritiikkiin varsin monimielisellä, epätäsmällisellä ja vihjailevalla lauseella. Tietysti rahaa vastaanottamalla jäädään lahjoittajalle kiitollisuudenvelkaan. Maansa myyminen kuulostaa kuitenkin yliampuvalta. Tuskin liikemiesryhmä muuta haluaisi, kuin hyviä kiinteistötontteja hyviltä liikekeskuspaikoilta (ja tämähän on jo maan tapa). Marin kritiikin täytyy salamyhkäisyydessään mennä pidemmälle itään.
  Marikin yhtyy Sepi- ja Pate-kritiikkiin varsin monimielisellä, epätäsmällisellä ja vihjailevalla lauseella. Tietysti rahaa vastaanottamalla jäädään lahjoittajalle kiitollisuudenvelkaan. Maansa myyminen kuulostaa kuitenkin yliampuvalta. Tuskin liikemiesryhmä muuta haluaisi, kuin hyviä kiinteistötontteja hyviltä liikekeskuspaikoilta (ja tämähän on jo maan tapa). Marin kritiikin täytyy salamyhkäisyydessään mennä pidemmälle itään.
 • Mauri "tukee" Patea, mutta äänensävy lienee sarkastinen. Mielessä hänellä lienee media-kouluttajien ja imagokonsultin neuvot Patelle.
Tietysti Pate ymmärtää pilkan. Itselleen epätyypillisesti Pate hämmentyneenä sopertelee vain "sepi-sepi". Itsevarmuutta uhkuen hän kuitenkin lähtee hyökkäyslinjalle: "Lääni mun!" Pahaenteinen ilmaisu, kun kyseessä on kuitenkin koko Suomen vaali.
  Mauri "tukee" Patea, mutta äänensävy lienee sarkastinen. Mielessä hänellä lienee media-kouluttajien ja imagokonsultin neuvot Patelle. Tietysti Pate ymmärtää pilkan. Itselleen epätyypillisesti Pate hämmentyneenä sopertelee vain "sepi-sepi". Itsevarmuutta uhkuen hän kuitenkin lähtee hyökkäyslinjalle: "Lääni mun!" Pahaenteinen ilmaisu, kun kyseessä on kuitenkin koko Suomen vaali.
 • Kaksikko seuraa tilannetta lakonisissa tunnelmissa. Monissa vesissä uitettu, kovaksi keitetty, usein takkinsa kääntänyt, monesti yönsä yli nukkunut, kaikesta tästä parkkiintuneen nahkansa aina uudesti luonut Väyrynen ei luovuta! Hän "ei välitä", vaikka lähipiirikin kampittaa avoimesti. "Kuten ennenkin" Feeniks-lintu nousee tuhkasta.
  Kaksikko seuraa tilannetta lakonisissa tunnelmissa. Monissa vesissä uitettu, kovaksi keitetty, usein takkinsa kääntänyt, monesti yönsä yli nukkunut, kaikesta tästä parkkiintuneen nahkansa aina uudesti luonut Väyrynen ei luovuta! Hän "ei välitä", vaikka lähipiirikin kampittaa avoimesti. "Kuten ennenkin" Feeniks-lintu nousee tuhkasta.
 • Pate on toipunut entiselleen. Jos muut eivät kehu, on se tehtävä itse. Pate katselee riihen seinällä olevia tauluja saadakseen niistä innoitusta ja voimaa.
  Pate on toipunut entiselleen. Jos muut eivät kehu, on se tehtävä itse. Pate katselee riihen seinällä olevia tauluja saadakseen niistä innoitusta ja voimaa.
 • Riihen loppuhuipennus menee Paten käsikirjoituksen mukaan. Puhe ei ole pitkä, mutta naseva se on. 
Maalaisliiton entisillä presidenteillä: Relanderilla, Kalliolla ja Kekkosella oli aikoinaan varsin suuret valtaoikeudet. Lauseellaan ”Ammateilleen suuruus entinen” Pate haluaisi palauttaa vahvan presidentin vallan tuleville virkakausilleen.
  Riihen loppuhuipennus menee Paten käsikirjoituksen mukaan. Puhe ei ole pitkä, mutta naseva se on. Maalaisliiton entisillä presidenteillä: Relanderilla, Kalliolla ja Kekkosella oli aikoinaan varsin suuret valtaoikeudet. Lauseellaan ”Ammateilleen suuruus entinen” Pate haluaisi palauttaa vahvan presidentin vallan tuleville virkakausilleen.

Palaan 2,5 vuoden tauon jälkeen näiden samojen kuvieni kera palstalle, mutta tällä kertaa perustellusti. Nyt sarjakuvamaista poliittista satiiria johdattelee eteenpäin myös pakinamainen teksti, joka tulkitsee ja analysoi jokaisen kuvan. Lukijan ei siis tarvitse vaivata omaa päätään!

Tapahtumat ovat ikävä kyllä jo vanhentuneita, mutta ihminenhän ei muutu. 

Tapahtumien taustana lyhykäisesti on ensinnäkin Väyrysen valmistautuminen vuoden 2012 presidentinvaalikampanjaan. Kun Paavo ei tässä onnistunut, ilmoittautui hän yllättäen mukaan kevään 2012 Keskustan puheenjohtahjakisaan. Silloisen puheenjohtajan Mari Kiviniemen mitta tuli täyteen, ja hän vetäytyi pois ehdokkuudesta.

Tarina koostuu kolmesta osasta, joista tässä ensimmäinen osio. Kielellisesti osiot ovat lähes identtiset. Mutta yksi pieni ero teksteissä kääntää tapahtumat päälaelleen tai vieläkin enemmän vinksalleen. Kyseessä on siis latina-lätinä kielileikillä toteutettu kaksoissarjakuva. Lätinän luonteesta johtuen sanat vievät kirjoittajaa, eikä päinvastoin. Kirjoittaja on tällöin tietysti ilman vastuuta tekstistä eli täysin vastuuton.

Sarjakuvasarjan osiot Uudessa Suomessa:

Riihi hikinen (tämä)

Riihi hikisempi 

Riihi hikisin 

Kotisivuillani sarjakuvan esitystapa on teknisesti monimuotoisempi eli linkityksiä kuvien välillä on ristiin rastiin. Samoin sieltä löytyy vastaus kysymykseen: Mikä helvetin latina tai lätinä?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija